1. This famous Welsh author died in New York City in 1953.

Dylan Thomas' boathouse & writing shed

Answer: Dylan Thomas

Discover different locations in Wales linked to the famous poet. 

2. Welsh born architect, John Belle redesigned what famous New York monument?

Outside front photo of the Wales Millennium Centre.

Wales Millennium Centre

Answer: Grand Central Station

See some of Wales' stunning contemporary architectural landmarks, including the Wales Millennium Centre in John Belle's hometown of Cardiff. 

3. This Canadian-American actor recently became the co-owner of Welsh football (soccer) team Wrexham A.F.C.

Welsh flags being waved outside Cardiff Castle.

Fans cheering on the Wales National Football Team after returning from Euro 2016

Answer: Ryan Reynolds

Wales is very passionate about its sports, as seen in the millions of fans who pack the stadiums each year. Explore some of the exciting sporting events and activities that happen in Wales.

4. The grandfather of the founder (and namesake) of this famous American whiskey was Welsh. What is the whiskey's name?

Answer: Jack Daniels, founders name was Jack Daniels and his grandfather Joseph "Job" Daniels was Welsh

Explore award-winning producers of whiskey, vodka, gin and more with top distillery and brewery tours throughout Wales.

5. Thousands of American GIs trained for the D-Day landings on this Welsh beach.

Plane at the National Waterfront Museum.
A view of a forecourt with a red pit wheel and a red building in Blaenavon.

Plane attraction at the National Waterfront Museum, Big Pitt Coal Museum

Answer: Horton Beach, on the Gower Peninsula

Enjoy Wales' seven national museums, all free and perfect for families and history buffs alike.

6. This river in British Columbia is named after the Welsh-Canadian explorer who mapped over 3.9 million kilometers of North America.

Boat on the canal moored under a tree with a bridge in the background.

Monmouthshire and Brecon Canal

Answer: Thompson River

See some of Wales' own stunning rivers, lakes, and waterways.

7. Which of these American blockbusters was filmed on the Pembrokeshire coast: Robin Hood, King Arthur or First Knight?

Freshwater West Beach in Pembrokeshire

Answer: Robin Hood (2010), filmed on Freshwater West beach for final battle scene

See more Welsh locations that can be found in Hollywood films. 

8. From which Welsh university did former Secretary of State and First Lady, Hillary Clinton, receive an honorary doctorate in 2017?

Swansea University Bay Campus

Answer: Swansea University, they even renamed Swansea University’s College of Law and Criminology to the Hillary Rodham Clinton School of Law

Find out more about Swansea University.

9. The Welsh cities of Berwyn, Cardiff, and Caernarfon can also be found in which Canadian province?

Aerial image of Cardiff with the castle and the stadium in view.

Caernarfon Castle, aerial view of Cardiff and Cardiff Castle

 

Answer: Alberta

Enjoy a few of Wales' unique cities and towns with top sightseeing and guided tours.

10. Who was the first American artist to hold a concert in the Millennium Stadium (Now Principality Stadium): Tina Turner, U2 or Eric Clapton?

Outside view of Principality Stadium

Answer: Tina Turner (July 9th, 2000)

Learn more about the legendary Principality Stadium and how it became one of the country's most important and iconic buildings.

Related stories