1. What is the capital city of Wales?

Aerial image of Cardiff with the castle and the stadium in view.

The capital city of Wales

Answer: Cardiff

View our Cardiff in three days itinerary

2. How many National Parks are there in Wales?

Blick auf Carreg Cennen Castle.

Carreg Cennen Castle Brecon Beacons

3. How many Great Little Trains of Wales are there? 

Side view of the Welsh Highland Railway steam train

Welsh Highland Railway steam train makes it's way through the beautiful Aberglaslyn Pass

Answer: 11

Find out more about the railways in Wales

4. How many free entry National Museums are there in Wales?

Couple exploring the galleries at National Museum Cardiff.

The National Museum Cardiff

Answer: 7

All seven National Museums in Wales are listed on the National Museums Wales website

5. In which year was The Ryder Cup first staged in Wales?

Twenty Ten Golf Course.

The Celtic Manor Resort

Answer: 2010 - The Twenty Ten Golf Course at The Celtic Manor Resort was specifically designed to host The Ryder Cup

Find out more about golf in Wales

6. What emblem is on the Welsh flag? 

The Welsh flag flying outside Castell Coch

The Welsh Flag outside Castell Coch

Answer: Dragon

7. What is the name of the highest mountain in Wales?

Trig point on top of Snowdon looking over the lakes.

The summit of the highest mountain in Wales

Answer: Mount Snowdon

8. How many castles are there in Wales? 

A view overlooking the water towards Conwy Castle

Conwy Castle

Answer: 641

Not all 641 are in the care of Cadw, but you can find out more information about the historic monuments in their care.  Did you know that Wales has more castles per square mile than anywhere else in Europe?

9. How long is the Wales Coast Path?

Signpost on coastal path looking over water.

Aberdaron Porth Oer Wales Coast Path North Wales 

Answer: 870 miles / 1,400km

Wales is the first country in the world to have a dedicated footpath around the entire coastline, find out more about the Wales Coast Path

10. Who is the Patron Saint of Wales and on which date are they celebrated?  

Image of St Davids Cathedral with grass in the foreground and blue skies in the background

Ty Ddewi St Davids Pembrokeshire Wales

Answer: Saint David or Dewi Sant in Welsh is the Patron Saint of Wales. St Davids Day or Dydd Dewi Sant in Welsh is celebrated on 1 March each year. 

Discover more about the ancient Celtic Wales.

Related stories